0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złALTERNATYWNE, STAŁE ŹRÓDŁO DODATKOWEGO AZOTU DLA ROŚLIN
W praktyce rolniczej znane są bakterie asymilujące azot z otoczenia, współżyjące z roślinami uprawnymi. Przykładowo, jedne są związane miejscowo z pewnymi częściami systemu korzeniowego, inne nieco powszechniej obecne – w przestrzeniach międzykomórkowych zielonych organów nadziemnych. Tymczasem Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd) ma zdolność kolonizowania całej rośliny, włącznie z jej komórkami. Tam działa nieprzerwanie w trakcie wegetacji rośliny, gwarantując stałe źródło dodatkowego azotu.
- Krótko o samej bakterii
- Encera SC Sumi Agro w ofercie sklepu wpolu.pl
- Niewyczerpane źródło dodatkowego azotu
- Azot dostępny w trudnych warunkach
- W jakich uprawach stosować preparat Encera?
- Jak stosować preparat Encera?
- Dawka Encery
- Encera w mieszaninach zbiornikowych
- Encera – podsumowanie
- Jak Encera wpływa na rzepak? Artykuł
- Artykuły powiązane
Krótko o samej bakterii
Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd) występuje naturalnie w środowisku. Została wyizolowana w 1988 r. z trzciny cukrowej, z którą żyła w symbiozie. Lata badań prowadzonych w obu Amerykach przyniosły spektakularne wyniki. Otóż okazało się, że ten drobnoustrój przekształcający azot atmosferyczny do form dostępnych dla roślin jest niezwykle uniwersalny zarówno pod kątem wnikania do rośliny, jak i lokowania się w niej oraz działania.
Mianowicie bakteria może po opryskaniu uprawy dostać się do wnętrza rośliny zarówno przez nadziemne, jak i podziemne jej organy. Drogą wnikania są aparaty szparkowe oraz mikrootwory czy mikrouszkodzenia. Wewnątrz przemieszcza się swobodnie, układowo kolonizując zarówno przestrzenie międzykomórkowe, ale penetruje także ścianę i błonę komórkową, przedostając się do wnętrza komórki.
Jest więc symbiotycznym endofitem, przy czym obligatoryjnym. Co oznacza, że współżyje na drodze symbiozy wewnątrz wyłącznie żywych organów i komórek rośliny. Z praktycznego punktu widzenia jest to o tyle potrzebna wiedza, aby się nie łudzić, że przetrwa w środowisku w dużym nasileniu do kolejnego sezonu uprawy.
Encera SC Sumi Agro w ofercie sklepu wpolu.pl
Niewyczerpane źródło dodatkowego azotu
Dla bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus znajdującej się w roślinie źródłem azotu, który przetwarza na formy dostępne dla rośliny, jest powietrze przedostające się przez aparaty szparkowe i wypełniające przestrzenie międzykomórkowe. Aktywna w komórce roślinnej Gd dostarcza azotu bezpośrednio strukturom komórkowym, przez co niepotrzebny jest wydatek energetyczny na pokonanie ścian i błon komórkowych. Z tego względu gros wytworzonej energii roślina może zużyć na syntezy, metabolizm i wzrost. W efekcie na wytworzenie obfitego plonu.
Azot jest bowiem podstawowym pierwiastkiem wchodzącym w skład: aminokwasów, białek, kwasów nukleinowych, chlorofilu, fitohormonów. Jest składnikiem, który ma największy wpływ na zwiększenie masy rośliny, czyli jej wzrost i rozwój. Nie bez powodu nazywa się go więc pierwiastkiem plonotwórczym.
Azot dostępny w trudnych warunkach
Niestety, mimo że azot jest tak ważny, nie zawsze jego ilość w roślinie bywa optymalna. Wpływ ma na to zawartość dostępnych jego form w roztworze glebowym, temperatura i wilgotność otoczenia, w tym gleby. Jego pobieranie z nawozów dokorzeniowych i dolistnych bywa zakłócona na skutek panującej suszy czy zalania uprawy, stresu termicznego spowodowanego zarówno zbyt niską, jak i za wysoką temperaturą. Stres abiotyczny oraz deficyt składnika w roślinie powodują nadmierny wydatek energetyczny na przetrwanie, stąd wzrost i rozwój rośliny ulegają zahamowaniu.
W takich sytuacjach doskonale sprawdza się obecność symbiotycznej bakterii Gd asymilującej azot z otoczenia. Dzięki jej aktywności i ciągłemu dostarczaniu roślinie prostych form azotu bez ryzyka strat, od razu wbudowywanych w ciąg przemian biochemicznych, stres rośliny jest minimalizowany, a czasami całkowicie wyeliminowany. Poza tym przez umiejscowienie drobnoustroju wewnątrz komórki lub w jej bezpośrednim sąsiedztwie transport form azotu jest niezależny od przepływu soków komórkowych. Ten, wiadomo, bywa wstrzymany w zbyt niskiej, jak i w wysokiej temperaturze otoczenia. Praktycznie i teoretycznie Gluconacetobacter diazotrophicus zawarta w preparacie Encera nie ma żadnych minusów. Czerpiemy tylko korzyści ze stosowania Encery.
Czyli obecność bakterii w roślinach uprawnych jest gwarantem niewyczerpanego źródła dodatkowego azotu podtrzymującego funkcje życiowe i wzrostowe rośliny w ciągu wegetacji. Poza tym zwiększa odporność na stres. Uniezależnia funkcjonowanie rośliny od otoczenia.
Dzięki bakteriom azotowym Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd) preparat Encera aplikowany na roślinę szybko dociera do jej wnętrza.
W jakich uprawach stosować preparat Encera?
Po pierwsze, introdukcję bakterii poprzez opryskanie uprawy wodnym roztworem preparatu Encera wykonujemy na co najmniej 2 tygodnie przed momentem szczytu zapotrzebowania danej rośliny na azot.
Encera może być stosowana w następujących uprawach roślin:
- rolniczych – kukurydza, pszenica, jęczmień i inne zbożowe, rzepak, ziemniak, słonecznik, bobowate drobno- i grubonasienne;
- warzywnych – korzeniowe, liliowate (cebulowe), liściaste, kapustowate;
- sadowniczych – truskawka;
- ozdobnych – prawie wszystkie gatunki (włącznie z iglastymi).
Jak stosować preparat Encera?
W większości gatunków wystarczy jednorazowa aplikacja preparatu Encera. Wyjątkiem są gatunki ozime – zboża i rzepak. W tych uprawach zalecamy pierwszy zabieg wykonać jesienią, aby w szczególnie niepewnych warunkach jesieni rośliny miały zapewnione dostawy azotu budulcowego, celem dobrego przygotowania się do spoczynku zimowego. Tego okresu bakterie nie przeżywają. Stąd wskazany jest zabieg powtórny – na wiosnę, po ruszeniu wegetacji.
Rośliny najlepiej opryskiwać wieczorem, po zachodzie słońca, gdy co najmniej kilka godzin po zabiegu utrzymuje się dodatnia temperatura i bezdeszczowa aura. Po wniknięciu bakterii do rośliny opady deszczu i obniżenie temperatury nie mają wpływu na aktywność mikroorganizmu i jego efektywność.
Dawka Encery
Zalecana jednorazowa dawka preparatu Encera to 100 ml/ha.
Zalecana dawka wody to 200–400 l/ha, optymalnie 200–250 l/ha. Jeśli chodzi o temperaturę wody, nie ma ona znaczenia. Jednakże dr Jakub Wyrostek oraz dr Daniel Zawada na podstawie swoich doświadczeń zalecają uprzednie rozprowadzenie preparatu w mniejszej ilości wody (np. 10 l) o temperaturze 25°C i dopiero potem przelanie do zbiornika opryskiwacza przy włączonym mieszadle. Unikać jednak należy wody chlorowanej. Chlor działa destrukcyjnie na mikroorganizmy.
Encera w mieszaninach zbiornikowych
Zarówno dr Jakub Wyrostek, jak i dr Daniel Zawada wskazują, że preparat Encera można mieszać ze środkami ochrony roślin.
Testowana była z powodzeniem mieszanina Encery z Mospilanem 20 SP (acetamipryd), Encery z Inazumą 130 WG (lambda cyhalotryna + acetamipryd), Encery z Kendo (cyflufenamid) oraz Bushi (piraklostrobina), Encery z herbicydem Flame Duo (tribenuron metylowy + florasulam), czy biostymulatorem Kaishi (aminokwasy) i oczywiście Encery ze Slippą. We wszystkich przypadkach nie dochodziło do negatywnego wpływu na żywotność i aktywność bakterii.
Bakterie najbezpieczniej jest dodawać na końcu do mieszaniny zbiornikowej, pamiętając o tym, żeby nie dodawać Encery do stężonego środka ochrony roślin.
Slippa powoduje lepsze rozprowadzenie roztworu po roślinie. Zastosowanie adiuwantu przy okazji lepszego pokrycia rośliny wpływa również na zwiększenie tempa i ułatwia bakteriom kolonizację rośliny poprzez aparaty szparkowe, mikrouszkodzenia czy enzymatyczne wnikanie do wnętrza rośliny.
Oczywiście po wniknięciu bakterii do rośliny wszelkie zabiegi są już możliwe innymi preparatami, nawozami czy środkami ochrony roślin. Przy czym przestrzegając dobrej praktyki, warto odczekać pewien czas – 12 do 24 godzin, w przypadku miedzi – 48 h. Im jest to dłuższy okres, tym oczywiście lepiej.
Encera – podsumowanie
Podkreślić należy, że Encera nie jest substytutem, ale stanowi uzupełnienie nawożenia azotowego i gwarant stałego źródła pierwiastka w stresowych sytuacjach, dlatego też zalecane jest pełne optymalne nawożenie uprawy zgodnie z jej zapotrzebowaniem. Dodatkowym atutem i wyróżnikiem bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus jest niska wrażliwość na formę azotanową nawozu związaną z brakiem ekspresji asymilacyjnej reduktazy azotanowej, dzięki czemu dodatkowe nawożenie azotanowe nie wpływa hamująco na działanie bakterii.
Jak Encera wpływa na rzepak? Artykuł
Zapoznaj się z artykułem o tym, jak Encera wpływa na rzepak, czyli bakterie azotowe na rzepak w praktyce.
Sprawdź artykuły powiązane:
- NOWE BAKTERIE AZOTOWE – JAK DZIAŁA ENCERA?
- WPŁYW PREPARATU ENCERA NA ODŻYWIANIE ROŚLIN AZOTEM ORAZ WYSOKOŚĆ PLONU
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed użyciem przeczytaj etykietę oraz opis działania produktu. Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabyte tylko i wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin. Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.
Aktualizacja: 2024-04-25